Ana Sayfa
Öğrenci
Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

1. ‘Zorunlu ve İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfları’ ne demektir?

İngilizce Hazırlık sınıflarında iki farklı profilde öğrenci vardır. Bunlardan birinci grubu kayıtlı oldukları programın eğitim-öğretim dili tamamen İngilizce olan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu grubu Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü (İngilizce) ve Yazılım Mühendisliği Bölümü (İngilizce) ile İşletme Fakültesi İşletme Bölümü (İngilizce) öğrencileri oluşturmaktadır ve bu öğrenciler için hazırlık eğitimi zorunludur.

İkinci grupta ise diğer programlara kayıtlı olan öğrenciler yer almaktadır. Bu gruptaki öğrencilerimiz kayıt sırasında hazırlık eğitimi almak istediklerini belirttikleri takdirde kontenjan dahilinde bir yıl boyunca isteğe bağlı İngilizce hazırlık programında eğitim görebilirler.

2. Eğitim – Öğretim süresi ne kadardır?

İlk dönem 16 hafta, ikinci dönem 17 hafta olmak üzere toplamda 33 haftadır. Akademik takvime 'Öğrenci' sekmesinden erişebilirsiniz.

İngilizce Hazırlık sınıflarındaki eğitim,

● zorunlu hazırlık okuyan öğrenciler için azami 2 yıldır. Zorunlu hazırlık okuyan öğrencilerimiz bir yıl sonunda yönetmelikte belirtilen başarı koşullarını sağladıkları takdirde kayıtlı oldukları lisans programına başlayabilirler. Belirtilen koşulları sağlayamadıkları takdirde, kayıtlı oldukları lisans programına devam edebilmek için bir yıl daha hazırlık eğitimi almalı ve başarılı olmalıdırlar.

● isteğe bağlı okuyanlar için ise eğitim-öğretim süresi 1 yıldır. İsteğe bağlı hazırlık okuyan öğrencilerimiz başarı durumlarına bakılmaksızın bir yıl sonunda kayıtlı oldukları programa başlarlar.

3. İngilizce Hazırlık Programı’nda hangi ders kitapları işlenir?

Hazırlık programında okutulacak ders materyalleri sene başındaki Oryantasyon Toplantısında duyurulur. Gireceğiniz seviye tespit sınavının sonucuna göre yerleştirildiğiniz seviye grubuna uygun ders materyallerini temin edebilirsiniz.

‘5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’ kapsamında korsan ve fotokopi kitaplar kullanılması kesinlikle yasaktır. Doğabilecek problemlerle alakalı Sakarya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir.

4. İngilizce Hazırlık Sınıflarında ‘Seviye Tespit Sınavı’ nedir?

Öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini ölçmek için yapılan sınavdır. Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yürütülen hazırlık programı zorunlu olan bölümler için yeterlilik sınavında Başarı notu 100 üzerinden en az 65’tir. Bu sınavda 100 üzerinden 65 ve üzerinde not alanlar Zorunlu Hazırlık öğretiminden muaf sayılırlar.

Hazırlık programı isteğe bağlı olan bölümler için ise yeterlilik sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 65’tir. Bu sınavda 100 üzerinden 65 ve üzerinde not alanlar bu sınavdan başarılı olduklarında bölümlerinde verilen İngilizce destekli dersleri almaya hak kazanırlar.

Yeterlilik sınavı sonucu, Muafiyet Sınavı sonucu olarak kullanılamaz. Ortak Zorunlu İngilizce derslerinden muaf olmak için Muafiyet Sınavından geçerli bir not almak gereklidir.

5. Devamsızlık durumumu nasıl öğrenebilirim?

Her öğrenci kendi devamsızlığını takip etmekle yükümlüdür. Bununla birlikte öğrencinin devamsızlık bilgisi Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından belirli aralıklarla öğrenciye duyurulur.

6. Sınav sonucuma itiraz etmek istiyorum. Ne yapmalıyım?

Öğrenci, sınav (yıl içi ve yılsonu ölçme faaliyetleri) sonuçlarına itirazını ilgili sınav sonucunun ilanını izleyen 5 iş günü içinde kayıtlı olduğu Bölüm Başkanlığına dilekçeyle yapar. Bu sürenin bitiminden sonra hiçbir not değişikliği talebi işleme alınmaz. Başvuru üzerine, yapılacak inceleme sonucunda hata tespit edilirse, ilgili ders sorumlusunun da görüşü alınarak, gerekli düzeltme yapılır.

Not itiraz formuna 'Öğrenci' sekmesinden erişebilirsiniz.

7. ‘Muafiyet Sınavı’ nedir? Ne zaman yapılır? Başarılı olma şartları nelerdir?

Ortak Zorunlu İngilizce derslerinden muaf olmak isteyen öğrenciler, güz yarıyılı başında Yabancı Diller Yüksekokulunun ilan edeceği tarihte yılda bir kez olmak üzere yapılan İngilizce Muafiyet Sınavından en az 50 puan almak zorundadır.

Muafiyet sınavından başarısız olan öğrenciler, bölümlerinde verilen Ortak Zorunlu İngilizce dersini almak zorundadır.

Muafiyet sınavı sonucu ‘Erasmus Dil Muafiyet Belgesi’ olarak kullanılamaz.

Sınav örneğine 'Öğrenci' sekmesinden erişebilirsiniz.

8. İngilizce Hazırlık sınıflarında devamsızlık ya da yılsonu notu sebebiyle başarısız olursam bursum devam eder mi?

Bursunuzun devam edip etmeyeceğini bursu sağlayan kurumun kriterleri belirler. Güncel bilgiler için bursu aldığınız kurumla irtibata geçiniz.

9. Zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfı öğrencisiyim. İki sene üst üste başarısız olursam Türkçe öğretim yapan bir programa doğrudan geçiş hakkım oluyor mu?

Yerleştirildikleri yükseköğretim programının zorunlu hazırlık sınıfına devam etmelerine rağmen hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayamayıp ilişiği kesilen öğrencilerin, başvurmaları halinde başka bir üniversitede veya kayıtlarının bulunduğu üniversitede, Türkçe öğretim yapılan programların birinci sınıflarına yerleştirilme işlemleri ÖSYM tarafından yapılır. Detaylı bilgiye ÖSYM web sayfasından erişilebilir.

10. Öğrenci belgesi talep ediyorum. Nasıl alabilirim?

Öğrenci belgesini Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan ya da e-devlet üzerinden temin edebilirsiniz.

11. Erasmus başvurum için dil belgesi almak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İngilizce Hazırlık Programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler başarı durumlarını gösteren belgeyi Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğine dilekçe ile başvurarak temin edebilirler.

Dilekçe örneğine 'Öğrenci' sekmesinden erişebilirsiniz.

12. Hazırlık başarı notu Erasmus Programında ne şekilde kullanılıyor?

Hazırlık programında elde edilen başarı notunu aynı şekilde ‘Erasmus Dil Muafiyet Belgesi’ olarak kullanabilirsiniz.

13. Erasmus sınavına girip hazırlık notumdan daha düşük not alırsam hazırlık notumu kullanabiliyor muyum yoksa sınavdan aldığım not mu kullanılıyor?

Öğrenciler Erasmus başvurusu aşamasında “Sınava girme” ya da “Hazırlık notunu kullanma” seçeneklerinden sadece birini seçebilir. Dolayısı ile notların farklı olması durumunda, yüksek olanın kullanılması gibi bir durum oluşmaz.

14.İngilizce Hazırlık Programına kayıtlıyım ama kaydımı sildirmek istiyorum. Ne yapmam lazım?

İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık Programına kayıtlı olan öğrenciler öğretimin başlamasından en geç beş iş günü içinde Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğine dilekçe vererek kayıtlarını sildirebilir. Kayıt sildiren öğrenciler bağlı oldukları lisans/ön lisans programına ders kaydı yaparak öğrenimlerine devam eder.

Kayıt sildirme dilekçe örneğine 'Öğrenci' sekmesinden erişebilirsiniz.