Ana Sayfa
Öğrenci
Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

İngilizce Hazırlık sınıflarında iki farklı profilde öğrenci vardır. Bunlardan birinci grubu kayıtlı oldukları programın eğitim-öğretim dili tamamen İngilizce olan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu grubu Mühendislik Fakültesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü (İngilizce) ve Yazılım Mühendisliği Bölümü (İngilizce) ile İşletme Fakültesi İşletme Bölümü (İngilizce) öğrencileri oluşturmaktadır ve bu öğrenciler için hazırlık eğitimi zorunludur.

İkinci grupta ise diğer programlara kayıtlı olan öğrenciler yer almaktadır. Bu gruptaki öğrencilerimiz kayıt sırasında hazırlık eğitimi almak istediklerini belirttikleri takdirde kontenjan dahilinde bir yıl boyunca isteğe bağlı İngilizce hazırlık programında eğitim görebilirler.
İlk dönem 16 hafta, ikinci dönem 16 hafta olmak üzere toplamda 32 haftadır. Akademik takvime erişmek için TIKLAYINIZ.

İngilizce Hazırlık sınıflarındaki eğitim,
● zorunlu hazırlık okuyan öğrenciler için azami 2 yıldır. Zorunlu hazırlık okuyan öğrencilerimiz bir yıl sonunda yönetmelikte belirtilen başarı koşullarını sağladıkları takdirde kayıtlı oldukları lisans programına başlayabilirler. Belirtilen koşulları sağlayamadıkları takdirde, kayıtlı oldukları lisans programına devam edebilmek için bir yıl daha hazırlık eğitimi almalı ve başarılı olmalıdırlar.
● isteğe bağlı okuyanlar için ise eğitim-öğretim süresi 1 yıldır. İsteğe bağlı hazırlık okuyan öğrencilerimiz başarı durumlarına bakılmaksızın bir yıl sonunda kayıtlı oldukları programa başlarlar.
Hazırlık programında okutulacak ders materyalleri sene başındaki Oryantasyon Toplantısında duyurulur. Gireceğiniz seviye tespit sınavının sonucuna göre yerleştirildiğiniz seviye grubuna uygun ders materyallerini temin edebilirsiniz.

‘5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasası’ kapsamında korsan ve fotokopi kitaplar kullanılması kesinlikle yasaktır. Doğabilecek problemlerle alakalı Sakarya Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir.
Seviye Belirleme Sınavının amacı hazırlık sınıflarında eğitim almaya başlayacak öğrencilerimizin mevcut İngilizce bilgisini doğru bir şekilde tespit etmek ve uygun seviyeden eğitim almaya başlamalarını sağlamaktır. Bu yüzden, öğrencilerden sadece doğru bildikleri soruları cevaplamalarını beklenmektedir. Emin olunmayan sorular boş bırakılmalıdır.

Seviye Belirleme Sınavı; kelime bilgisi, dilbilgisi, okuduğunu anlama, yazma ve dinleme becerilerini ölçmeye yönelik sorulardan oluşmaktadır.

Öğrenciler güz yarıyılı başlangıcında Seviye Tespit Sınavından aldıkları puanlara göre A (ileri düzey), B (orta düzey) ve C (başlangıç düzeyi) seviyelerinden birisine yerleştirilerek hazırlık eğitimine başlarlar.

Her seviyenin öğretim programı Avrupa Ortak Dil Çerçevesinde bulunan öğrenme çıktılarından yola çıkarak hazırlanmıştır. Dolayısıyla bir öğrencinin dil öğrenim sürecinde hangi noktada olduğu ve neleri yapabildiği konusunda hem öğrenci hem de öğretmen net bir fikir sahibi olabilmektedir. Bu doğrultuda hazırlanmış eğitim programımızda öğrenciler söz konusu seviyenin becerilerini edinmiş olurlar.
YIL İÇİ SINAVLARI VE ORANLARI
1. Ara Sınav (15%)
2. Ara Sınav (15%)
3. Ara Sınav (15%)
4. Ara Sınav (15%)

1. Kısa Sınav(5%)
2. Kısa Sınav (5%)
3. Kısa Sınav (5%)
4. Kısa Sınav (5%)
5. Kısa Sınav (5%)
6. Kısa Sınav (5%)

1. Ödev (5%)
2. Ödev (5%)

NOT: Genel başarı notu, Yıl içi notlarının 40%’ı ve Final Sınav notunun 60%’ı toplanarak elde edilir.
Hazırlık eğitimine kayıt yaptıran öğrenciler için hazırlık eğitimi derslerine devam zorunludur. Öğrencinin, öngörülen toplam yıllık ders saatinin %85’ine devam etmesi gerekmektedir, aksi halde devamsızlıktan kalır.

Devamsızlıktan kalan öğrencilerin durumları, eğitim-öğretim yılının son haftasında SABİS sistemi aracılığı ile kendilerine ilan edilir. Devamsızlıktan kalan öğrenciler başarısız sayılır, yıl sonunda yapılan final ve bütünleme sınavlarına giremezler.
Her öğrenci kendi devamsızlığını takip etmekle yükümlüdür. Bununla birlikte öğrencinin devamsızlık bilgisi Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı tarafından belirli aralıklarla öğrenciye duyurulur.
Devamsızlıktan kalan öğrencilerin listesi Final sınavından önce SABİS sisteminde duyurulur. Bu öğrenciler Final ve Bütünleme sınavlarına katılamaz ama yıl içi ölçme değerlendirme faaliyetlerine ve derslere katılabilirler.

Zorunlu Hazırlık Programındaki öğrenciler o seneyi başarısız bitirmiş olur ve hazırlık programına bir sonraki sene de devam eder.

İsteğe Bağlı Hazırlık Programındaki öğrenciler o seneyi başarısız bitirmiş olur ve bir sonraki sene kayıtlı olduğu programa devam eder. .
Yıl içi ölçme-değerlendirme faaliyetlerinin (Kısa sınavlar, ara sınavlar) sonuçları azami iki hafta içinde, yılsonu sınavı (Final) ve bütünleme sınavının sonuçları azami bir hafta içinde SABİS platformunda açıklanır.
Öğrenci, sınav (yıl içi ve yılsonu ölçme faaliyetleri) sonuçlarına itirazını ilgili sınav sonucunun ilanını izleyen 5 iş günü içinde kayıtlı olduğu Bölüm Başkanlığına dilekçeyle yapar. Bu sürenin bitiminden sonra hiçbir not değişikliği talebi işleme alınmaz. Başvuru üzerine, yapılacak inceleme sonucunda hata tespit edilirse, ilgili ders sorumlusunun da görüşü alınarak, gerekli düzeltme yapılır.

Not itiraz formu için TIKLAYINIZ.
Sağlık raporu bulunan öğrenci, mazeret sınav dilekçesi ve sağlık raporu ile rapor bitiminden itibaren en geç 5 iş günü içinde YDYO sekreterliğine başvurmalıdır.

Öğrenciler, sağlık raporlarının kapsadığı süreler içinde hiçbir derse ve sınava giremezler. Bu süreler içinde ders veya sınavlara katılmış olan öğrencilerin sınav sonuçları geçersiz sayılır ve bu öğrenciler açılacak olan mazeret sınav haklarından yararlanamazlar.

Rektörlük tarafından izin verilen ve/veya onaylanan sosyal veya sportif etkinliklere katılan öğrenciler, katılamadıkları dersler için devamsız sayılmazlar. Ayrıca o günlere denk gelen yıl içi ölçme değerlendirme faaliyetleri için mazeret hakları bulunur.

Mazeret Sınavı başvuru formu için TIKLAYINIZ.
Bütünleme sınavı, final sınavında başarısız olan veya final sınavına girmeye hak kazanmasına rağmen sınava giremeyen öğrenciler içindir. Bütünleme sınavı, içerik ve değerlendirme bakımından final sınavı ile eşdeğerdir. Bütünleme sınavına giremeyen öğrencilere mazeret sınav hakkı verilmez.

Ortak Zorunlu İngilizce derslerinden muaf olmak isteyen öğrenciler, güz yarıyılı başında Yabancı Diller Yüksekokulunun ilan edeceği tarihte yılda bir kez olmak üzere yapılan İngilizce Muafiyet Sınavından en az 50 puan almak zorundadır.

Muafiyet sınavından başarısız olan öğrenciler, bölümlerinde verilen Ortak Zorunlu İngilizce dersini almak zorundadır.

Muafiyet sınavı sonucu ‘Erasmus Dil Muafiyet Belgesi’ olarak kullanılamaz.

Sınav örneği için TIKLAYINIZ.
Öğrencilerin İngilizce yeterliliklerini ölçmek için yapılan sınavdır.
 
Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yürütülen hazırlık programı zorunlu olan bölümler için yeterlilik sınavında Başarı notu 100 üzerinden en az 75’tir. Bu sınavda 100 üzerinden 75(B2) ve üzerinde not alanlar Zorunlu Hazırlık öğretiminden muaf sayılırlar.

Hazırlık programı isteğe bağlı olan bölümler için ise yeterlilik sınavında başarı notu 100 üzerinden en az 65’tır. Bu sınavda 100 üzerinden 65(B1) ve üzerinde not alanlar bu sınavdan başarılı olduklarında bölümlerinde verilen İngilizce destekli dersleri almaya hak kazanırlar.

Yeterlilik sınavı sonucu, Muafiyet Sınavı sonucu olarak kullanılamaz. Ortak Zorunlu İngilizce derslerinden muaf olmak için Muafiyet Sınavından geçerli bir not almak gereklidir.
‘İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS)’ Erasmus muafiyet belgesi olarak kullanılamaz.
İYS sınav örneği için TIKLAYINIZ.

Level A (pre-intermediate) düzeyindeki Zorunlu İngilizce Hazırlık sınıfı öğrencilerinden, devam zorunluluğunu sağlayan ve Güz yarıyılı dönem içi notlarının ortalaması en az 65 olanlar bu sınava girmeye hak kazanır. Sınava girmek zorunlu değil, isteğe bağlıdır. Sınava katılabilmek için Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğine dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir.

Yapılan sınav sonunda 75 ve üstü not alan öğrenciler başarılı sayılır ve İngilizce Hazırlık Sınıfı ile ilişikleri kesilerek Bahar Yarıyılında kayıtlı oldukları bölümlere devam ederler. Herhangi bir nedenle Güz yarıyılı sonu İYS sınavına girmeyen öğrenciler için mazeret sınavı düzenlenmez.

Güz Dönemi Sonu İngilizce Yeterlilik Sınavı başvuru formu için TIKLAYINIZ.

Bursunuzun devam edip etmeyeceğini bursu sağlayan kurumun kriterleri belirler. Güncel bilgiler için bursu aldığınız kurumla irtibata geçiniz.
Yerleştirildikleri yükseköğretim programının zorunlu hazırlık sınıfına devam etmelerine rağmen hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayamayıp ilişiği kesilen öğrencilerin, başvurmaları halinde başka bir üniversitede veya kayıtlarının bulunduğu üniversitede, Türkçe öğretim yapılan programların birinci sınıflarına yerleştirilme işlemleri ÖSYM tarafından yapılır. Detaylı bilgiye ÖSYM web sayfasından erişilebilir.
YAB 010 (İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı) ve YAB 020 (Zorunlu Hazırlık Sınıfı) dersleri için yıl içi değerlendirmesi 65 ve üstü olan öğrenciler final sınavına girme hakkı elde eder. 65 altında ortalaması olanlar ve/veya devamsızlık sınırını aşmış olan öğrenciler Final Sınavına ve Bütünleme Sınavına giremez.
Öğrenci belgesini Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan ya da e-devlet üzerinden temin edebilirsiniz.
İngilizce Hazırlık Programını başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler başarı durumlarını gösteren belgeyi Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğine dilekçe ile başvurarak temin edebilirler.

Dilekçe örneği için TIKLAYINIZ.
Hazırlık programında elde edilen başarı notunu aynı şekilde ‘Erasmus Dil Muafiyet Belgesi’ olarak kullanabilirsiniz.
Öğrenciler Erasmus başvurusu aşamasında “Sınava girme” ya da “Hazırlık notunu kullanma” seçeneklerinden sadece birini seçebilir. Dolayısı ile notların farklı olması durumunda, yüksek olanın kullanılması gibi bir durum oluşmaz.
İsteğe bağlı İngilizce Hazırlık Programına kayıtlı olan öğrenciler öğretimin başlamasından en geç beş iş günü içinde Yabancı Diller Yüksekokulu Sekreterliğine dilekçe vererek kayıtlarını sildirebilir. Kayıt sildiren öğrenciler bağlı oldukları lisans/ön lisans programına ders kaydı yaparak öğrenimlerine devam eder.

Kayıt sildirme dilekçe örneği için TIKLAYINIZ.