Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Halil İbrahim Balkul, COST (European Cooperation in Science and Technology) CA21167 aksiyonuna araştırmacı olarak kabul edildi.
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Halil İbrahim Balkul, “CA21167 Universality, diversity and idiosyncrasy in language technology (UniDive)” projesinin Corpus Annotation (WG1), Lexicon-Corpus Interface (WG2), Multilingual and Cross-Lingual Language Technology (WG3) ve Quantifying and Promoting Diversity (WG4) çalışma gruplarına üye olarak kabul edildi.
Sürekli artan veri hacmine, özellikle de dil verilerine yönelik etkin bir erişim, büyük ölçüde veri bilimindeki ilerlemelere dayanmaktadır. Bu alan, birçok son kullanıcının yararına gelişecek şekilde günümüzde oldukça revaçta olan doğal dil işlemeyi (NLP) içermektedir. Ancak, optimizasyona dayalı bu teknolojik ilerleme, dil çeşitliliğinin hesaba katılması ve teşvik edilmesi gibi önemli bir zorluğu da beraberinde getirmektedir. UniDive Projesi, bu zorluk karşısında iki özgün duruş sergilemektedir. İlk olarak, bu proje hem diller arası hem de dil içi çeşitliliği, yani hem mevcut diller arasındaki farklılıklar hem de bir dil içinde sergilenen dilsel olguların çeşitliliği açısından anlaşılan bir çeşitliliği kucaklamayı amaçlamaktadır. İkinci olarak, UniDive dilsel çeşitliliğin teknolojik ilerlemeye karşı korunması gerektiği varsayımı ile hareket etmekten ziyade, bu iki amacı birlikte ve karşılıklı yarar sağlayacak şekilde gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Bu bağlamda projenin temel hedefleri: NLP alanını ve hâlihazırdaki terim dizgelerinin ve yöntem çalışmalarının evrensel uygulanabilirliğini takip etmek, diller arası ve dil içi çeşitliliği ölçmek ve dil kaynaklarının ve araçlarının evrensellik ve çeşitlilik odaklı gelişimini artırmak ve koordine etmektir. Projenin temel faydaları arasında; teorik açıdan dil tümellerinin daha iyi anlaşılması ve pratik açıdan ise dil kaynakları ve araçlarının geliştirilmesi yer almaktadır.
Müdür hocamıza bu değerli çalışmada başarılar diliyoruz.